En kalk-oase i nordmarka

Fiskeopplevelsene står i kø blant mylderet av vann i Oslomarka. En geologisk analyse avslører noen av de beste.

IMGP0983.JPG

Jakten på pH-balansen

En balansert pH anses som grunnleggende for gode ørretvann. Surhet gir dårlige levekår for viktige næringsdyr og kan lede til fiskedød, først av yngel og deretter voksen fisk. På motsatt ende av skalaen kan svært basisk jordsmonn lede til færre bunndyr.

Skogsvann, også rundt Oslo, er ofte utsatt for surhet. Myrlandskap samt planter med høyt innhold av cellulose, som siv, barnåler og lignende, antas å bidra til forsuring. Selvom Oslo Fiskeadministrasjon gjør en solid jobb med kalking fra fly og regulering av fiskebestander så vil naturlige forutsetninger ofte være bestemmende for hvor godt et fiskevann er.

Kartdata fra Norge Geologiske Undersøkelse viser et lite område i Nordmarka nord for Tømtehytta der grunnen består av kalkstein. Kalkstein antas å bidra til næringsrik jord og balansert pH.

Det grønne området markerer en oase av kalkstein blant Nordmarkitt og annen geologi i Nordmarka.

God næring = godt fiske

For alle som har lest OFA kartboken så er det ingen hemmelighet at vassdraget fra Auretjerna og Kalvsjøen og videre nedover til Store Gørja har svært god næringstilgang for ørreten. Her finnes det pH-kresne krepsdyret marflo som gir ørreten en god proteinkilde og rødfarge i kjøttet. Auretjerna sies å være av de minste vannene i Nordmarka der den store døgnfluen Vulgata klekker.

Den beste næringen for en ørret er fisk, men en ørret vil ikke bli fiskespisende før den har vokst seg godt over halvkiloen tung. Før det vil tilgang på krepsdyr og insekter ha stor effekt på veksten, som det synes å ha i dette området, takket være det gode jordsmonnet.