Villmarken kaller i Vätsäri

"Finlands mest bortgjemte ødemark"Lars Monsen.

Vätsäri strekker seg fra Enare-sjøen i sør til Finnmark i nord. Lange padlebare elvestrekker og utallige sammenhengende innsjøer gjør området til et kanoparadis. Få spor etter mennesker, dokumenterte storfangster med fiskestang og den ruvende vissheten om at bjørnen kan være i nærheten gir en villmarksfølelse en skal lete lenge etter i Norge.

I Vätsäri kan man tråkke nye stier i ukesvis. Området er ideelt hvis du skal trene til en ekspedisjon i Canada eller bare vil oppleve stillhet og ekte villmark i lang tid. Både Lars Monsen og Trygve Kjensli har tilbragt over en måned i strekk her, mens Bjarne unnagjorde turen på to uker.

Har du jobb og familie så får du fortsatt med deg kjernen i nasjonalparken på en uke, som Teltpluggen.no gjorde i august 2017.

Kart og Rutevalg

De to mest populære inngangsportene til Vätsäri er via Enare i sør, med båt eller kano, og fra Sevettijärvi i vest. Starter man et av disse stedene kan turen enkelt gjøres til en rundtur, hvis man har parkert bilen ved startpunktet, eller så kan målet være Norge og Kirkenes. 

Det er ikke enkelt å kjøpe finske kart. Vi slet med å finne et kart over Vätsäri i målestokk 1:50 000 og endte derfor med å bruke Norgesserien's kart 10172 Neiden og 10168 Øvre Pasvik. Disse har færre detaljer enn de finske, men gir all nødvendig informasjon. Til planlegging brukte vi rettikarta.fi

Forvent et terreng bestående av mye vann, ur og furu.

Fra Sevettijärvi

Fra Kirkenes lufthavn tar det ca. 1 time å kjøre til Sevettijärvi. Ved Sevettijärvi kjører man 5 km østover på en grusvei til en parkeringsplass ved en reininnhegning. Selv fikk vi skyss av Kirkenes taxi for 4 personer, 4 litt for store sekker og 2 Ally kanoer, inkludert en halvtimes grensehandel, for kr. 3 000 totalt. Butikken på grensa har det meste (også primusgass) og er åpen på søndager. 

Fra parkeringen ved Sevettijärvi er det 1 km bæring langs reingjerdet sørover til det første vannet. Herfra padler man enten sørover, eller østover som Teltpluggen.no. Velger man det siste er det vanligste å følge Sollomusjärvi enten nordover eller sørover, som Bjarne, og deretter å følge de større vannene i systemet for å minimere bæring av kano. Men i søken etter uberørt natur og uvitende storfisk valgte vi å krysse Sollomusjärvi rett østover for så å følge en rekke mindre vann frem til Tuulijärvi, hovedkilden til Munkelva. Det bød på fantastiske naturopplevelser men nærmest resultatløst fiske. 

Fra Enare

Over Enaresjøen kan man enten leie motorbåt eller sette av litt tid til padling over den massive innsjøen. Vurderer man denne ruten anbefaler Teltpluggen.no å studere turen til Lars Monsen, eventuelt også turen til Bjarne som er innom noen av de samme vannene. Fra Enaresjøen beveger man seg gjerne nordøstover og motstrøms opp til Surnujärvi før man dreier vestover til Tuulijärvi, som er hovedkilden til Uutuanjoki / Munkelva. 

Til Norge

Den vanligste og anbefalte ruta til Norge er å følge Uutuanjoki / Munkelva fra Tuulijärvi. Elva har god vannføring og kan padles over store avstander, avhengig av hvor modig man er i strykene.  I Finland er de fleste strykene korte og rolige der den største faren er å gå på grunn, så regn med å bli våt på bena. Det lønner seg å være forsiktig når man nærmer seg Munkefossen, siden den kommer fort på og strømmen er sterk. Det står for øvrig tett med laks og sjøørret nedenfor denne. I Norge går det raskt, selv om bæringene er lengre; vi padlet de siste 18 km, fra Vuontisjärvet til Munkefjorden, på en lang dag. Nedstrøms Munkefossen er det ingen attraktive teltplasser og mye mygg. 

Det finnes alternative ruter til Norge og vi har tegnet inn to i kartet nedenfor. De største ankepunktene mot disse er dårligere vannføring i elvene og at det finnes lite tilgjengelig informasjon. Den ene av disse er elven Routasenkuru som renner østover fra Iso Rovijärvi og ut i Uutuanjoki rett oppstrøms grensa til Norge. En kjapp titt på kartet og et bildesøk viser en tidvis grunn elv omgitt av stup på begge sider, som kan by på utfordringer hvis man treffer på stryk. Det andre alternativet er å fortsette nordøst fra Surnujärvi over til Sandneselva. Sandneslangvatnet byr på lang sammenhengende padling men elva ovenfor ser svært grunn ut på norgeibilder.no

Et improvisert kart over ulike ruter i nordlige Vätsäri. Teltpluggen.no's rute er på 6-7 mil og tok 7 dager i bedagelig tempo.

Fiske

Selv hadde vi ikke store fiskelykken på vår ukestur i Vätsäri, men vi fikk allikevel både ørret, harr, abbor og gjedde. Det er mange predatorer i Vätsäri og generelt langt mellom fiskene, men det er god sjanse for storfisk hvis du først får napp. I tillegg til ovennevnte arter finnes det også gode røyevann. 

Teltpluggen.no sitt inntrykk er at det er mer rød fisk jo lenger øst du kommer, kanskje fordi det her er lengre strekker med elv og mer strøm. Både Lars, Trygve og Bjarne har på stor ørret i Surnujärvi, blant annet. Bjarne spekulerer i det lille gromvannet Monsen finner er det lille vannet rett vest for Lujapuolijärvi.

Teltpluggen.no sitt fiske kan oppsummeres med harr i Sollomuslompolo, abbor i Sollomusjärvi, gjedde i Kantapääjärvi og ørret i Vuontisjärvet. Alle av fin størrelse. Vuontisjärvet er et grunt vann med fin sandbunn og noe strøm. Det virker derfor å gi gode jaktforhold for ørreten og her så vi definitivt mest aktivitet på vår tur.